21. MAJ: Mejni katastrski kamni iz franciscejske katastrske izmere na poteh Mitskega parka Rodik

Predstavitev mej katastrskih občin iz časa franciscejske katastrske izmere. Sprehod do mejnih kamnov Križen drev in Kobilja glava v Mitskem parku Rodik in raziskovanje, kako so mejni kamni v preteklosti delovali kot sidra za ohranjanje lokalnega ljudskega izročila in »pravc«. 

Danes še vedno aktualne meje katastrskih občin prestavljajo najdlje trajajočo ohranjeno prostorsko razmejitev Slovenije. Temeljijo na mejah gosposkih in cerkvenih posesti, ki jim ponekod lahko sledimo še v 16. stoletje. V času franciscejske katastrske izmere, to je na Primorskem med leti 1818 in 1819, so na teh mejah postavili večje mejnike z napisi. V rodiškem Mitskem parku najdemo taka mejnika na Križen drevu in Kobilji glavi. Na primeru teh dveh in še drugih mejnih znamenj iz okolice Sežane, Lokev in Rodika, bomo predstavili meje katastrskih občin in kako so mejni kamni v preteklosti delovali kot sidra za ohranjanje lokalnega ljudskega izročila in »pravc«. Dogodek vodi doc. dr. Mihaela Triglav Čekada iz Geodetskega inštituta Slovenije ter Valerija Pučko, vodja Mitskega parka Rodik.

Po uvodnem predavanju v Vaškem domu Rodik se bomo odpravili na Lintverjevo pot. Pot nas bo vodila do katastrskih kamnov čez arheološko najdišče Ajdovščina, kjer si bomo ogledali novo nastalo digitalizacijo mesta Rundictov.

Povezava na spletno stran dogodka: https://www.visitkras.info/mejni-katastrski-kamni-iz-franciscejske-katastrske-izmere-na-poteh-mitskega-parka-rodik

ZBIRNO MESTO: Vaški dom Rodik

START: ob 10. uri