ZGRADBA ZEMLJE

Zemeljska skorja

Zemeljska skorja je trdna. Debelina skorje je 10–35 kilometrov (pod celinami je debelejša kot pod oceani). Sestavljata jo kontinentalna in oceanska skorja.

Kontinentalna skorja je večinoma iz granita in jo včasih imenujemo tudi sial, ker v njej prevladujeta elementa silicij in aluminij.

Oceanska skorja - v njej prevladujeta elementa silicij in magnezij, zato jo imenujemo tudi sima. Je precej debelejša in gostejša kot kontinentalna skorja, pod katero se podriva.

S klikom na spoznaj plasti Zemlje.

Naloga

Plašč

Plašč je trden, debel okrog 2900m , običajno ga delimo na notranji in zunanji plašč.

Zunanji plašč (do okoli 100 km globine, tam se nahaja magma) skupaj s skorjo sestavlja litosfero, na kateri se premikajo litosferske plošče.

Jedro

Jedro delimo na zunanje jedro (tekoče, zgrajeno večinoma iz železa) in notranje jedro (trdno, zgrajeno iz železa in niklja).

Visok pritisk in temperature okrog 6000 ºC v Zemljinem jedru povzročajo dviganje magme skozi plašč Zemlje proti njenem površju. Tokovi magme, ki nastanejo zaradi takšnih toplotnih tokov, se imenujejo konvekcijski tokovi. Kjer magma skozi skorjo prodre skozi površje, gradi novo oceansko in celinsko skorjo.