To je najstarejše in najdaljše obdobje v zgodovini človeštva. Trajala je več kot dva milijona let in v njej se je iz človeku podobnega bitja razvil današnji človek kot sposobno, misleče in družbeno bitje. Dobo so znanstveniki imenovali po materialu, iz katerega so ljudje izdelovali orodje in orožje. To so bili pestnjaki, ki so mu sledile kamnite sekire, noži, kopja in puščice. Sprva so ljudje živeli v tropih in se preživljali z lovom, ribolovom in nabiralništvom. Živeli so v jamah, votlinah in pod skalnimi previsi. Pogosto so se selili, sledeč tropom divjih živali. Sčasoma so ukrotili ogenj in ga začeli uporabljati za pripravo hrane, ogrevanje, osvetljevanje, z njim so tudi odganjali divje zveri. Oblačila so začeli izdelovati iz živalskih kož, saj so naši predniki preživeli kar nekaj ledenih dob. Razvili so tudi duhovno življenje, kajti v votlinah smo našli njihove slikarije in celo glasbene inštrumente. Po koncu zadnje ledene dobe, ko se je večni led stalil, se je človek začel ukvarjati s poljedelstvom in živinorejo, ter graditi stalna bivališča iz lesa, kamna, šibja in blata. Nastale so prve vasi in ljudje so se organizirali v rodove. Da so takrat bili že zelo organizirani in sposobni, nam pričajo spomeniki iz ogromnih kamnitih blokov.

Oglej si kratko risanko:

Jama Divje babe ja kraška jama, ki se nahaja na strmem skalnem pobočju nad dolino reke Idrijce. V njej so arheologi našli sledi kurišča, kosti 58 živalskih vrst, od katerih prevladujejo ostanki jamskega medveda. Poleg tega so našli še nekaj kamnitega orodja in koščeno piščal, izdelano iz kosti jamskega medveda. Piščal je nastala tako, da je neandertalec v votlo kost mlade živali izvrtal dve ali tri enako velike luknje, da bi iz njih verjetno izvabil preprosto melodijo. Stara je okoli 55 000 let.
Prikaz lokacije na karti Prikaz lokacije na karti Jama Divje babe II Piščal Oglej si video:

Narodni muzej Slovenije

Potočka zijalka leži na pobočju gore Olševa nad Logarsko dolino na višini 1700 metrov. V njej so pred 40 000 leti najverjetneje prebivali lovci, ki so za seboj pustili ostanke kosti več kot 40 vrst živali, 130 kamnitih konic puščic ter različne druge predmete, kot so klini, ročne konice, strgala, praskala in bodala. Najbolj zanimiva je koščena šivanka, s katero so verjetno šivali obleke iz živalskih kož.

Galerija slik

Oglej si še: Muzej Potočka zijalka