Začetek izvajanja projekta IRRIGAVIT

Začetek izvajanja projekta IRRIGAVIT – Racionalno namakanje in upravljanje tal v čezmejnem vinogradništvu

Pričeli smo z izvajanjem projekta IRRIGAVIT – Racionalno namakanje in upravljanje tal v čezmejnem vinogradništvu (https://www.ita-slo.eu/sl/irrigavit), ki je bil odobren v okviru Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija.

Projekt, ki se je začel 1. oktobra 2023, koordinira Univerza v Vidmu – Di4A in združuje Univerzo Ca’ Foscari v Benetkah, Kmetijski inštitut Slovenije in Geodetski inštitut Slovenije, ki so že sodelovali pri projektu “ACQUAVITIS – Inovativne rešitve za učinkovito rabo vode v čezmejnem vinogradništvu” ter dva nova partnerja – RRA SEVERNE PRIMORSKE d.o.o Nova Gorica in Konzorcij za zaščito vin Friuli Colli Orientali in Ramandolo.

Projekt IRRIGAVIT nadgrajuje in razširja strategije, razvite v projektu ACQUAVITIS, ki spodbujajo odpornost vinogradov na klimatske spremembe na nova zanimiva čezmejna območja (Colli Orientali, Brda). Strategije bodo podlagam glavnim oblikovalcem politik za pripravo skupno oblikovanje novih smernic, ki jih bodo vinogradniki uporabili v vsakodnevni praksi.

Projekt bo trajal 24 mesecev.